BUDITE OBAVIJEŠTENI

Product was successfully added to your shopping cart.

Izotermalna folija kao obvezna oprema svakog planinara, istraživača jama ili izviđača

Izotermalna folija odnosno neki je nazivaju i folija za spašavanje ili metalizirana folija ili astrofolija definitivno je jedan od osnovnih pribor za svaki džep, naročito planinara i izletnika, izviđača ili skauta, istraživača jama ili gorskih spasioca.

Takav mali i pristupačni dodatak nešto je što vam može spasiti život ili život osobe koju slučajno sretnete i kojoj je potrebna pomoć.

Zamislite da idete u brda i da vas iznenadi jaka oluja ili jak vjetar ili čak snježna oluja usred planine, a vi ste zaglavili usred padine, možda čak i ozlijeđeni i niste u mogućnosti nastaviti svoj put. Zatim vas iznenadi večer i pad temperatura, brinete se da će vam se tijelo pothladiti. Možda zvuči kao crn scenarij, ali nažalost sve više realan.

Zamislite da putujete do vrućih mjesta i odjednom, npr. hodanje po pješčanim dinama uzrokuje bol u glavi, čak možete i povraćati, želite naći hladovinu, ali nažalost ne možete je pronaći. Vaše se tijelo počinje pregrijavati i može pasti u šok i pretrpjeti opekline.

U takvim i drugim scenarijima, koji su sasvim realni i mogu se dogoditi bilo kome, jednostavan dodatak može vas spasiti od ozbiljnih posljedica ili čak smrti - to je izotermalna folija.

Folija se obično nalazi i u setovima prve pomoći za automobile ili motore, ali možeteje također kupiti u redovnoj prodaji pojedinačno, za samo nekoliko eura. Budući da je smotana, zauzima vrlo malo prostora i možete je spremiti bilo gdje, u ruksak, džep ili čak kacigu.

Astrofilija je izrađena od aluminijskih listova polistirena, s jedne strane je zlatne boje, s druge srebrne boje (aluminij), što znači da ima dvije moguće uporabe, naime:

  1. Zaštita od hladnoće

Ako osobu pokrijete folijom tako da je zlatna boja okrenuta prema gore (odnosno srebrna boja okrenuta tijelu - djeluje kao ogledalo), folija će ozlijeđenu osobu zaštititi od hladnoće i pothlađenja. Tako će folija zadržati približno 80% tjelesne temperature. To štiti osobu od hipotermije, prehlade, hladnoće, šoka i vlage. Budući da je zlatna strana folije okrenuta prema gore, znači da ćete biti vidljiviji čak i u slučaju snježnih padavina u planinama.

  1. Zaštita od vrućine

Ako osobu pokrijete folijom tako da je srebrna folija okrenuta prema gore (odnosno zlatna folija okrenuta tijelu), folija će ozlijeđenu osobu zaštititi od vrućine i opekotina, jer srebrna folija odbija sunčeve zrake od tijela (djeluje kao ogledalo) i tako sprječava da tijelo doživi opekotine ili toplotni udar.

Folije su obično velike 210-220cm, široke od 130-160cm, što znači da možemo zamotati osobu u folije, a u slučaju vjetra, preporučuje se pričvrstiti ih flasterima ili ljepljivom trakom kako ih ne bi oduvalo.

Važno je da ne prekrivate glavu folijom zbog rizika od gušenja. Također, nemojte koristiti foliju u blizini otvorenog plamena i kad koristite elektrokirurške uređaje poput AED-a.

Astrofilija je također vodootporna i sprječava ulaženje vode; i otporna je na cijepanje. Izuzetno je tanka i lagana, a istovremeno izdržljiva, smotana zauzima samo veličinu džepnog rupčića, tako da nema izgovora zašto je ne bi imao svaki planinar sa sobom u torbi ili džepu.